Gumboro: actuele stand gemelde uitbraken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gumboro: actuele stand gemelde uitbraken

2-9-2013: 

In 2013 zijn tot en met 4 september in totaal 53 uitbraken van Gumboro bij de GD gemeld. Het gaat om 46 uitbraken bij vleeskuikens, 5 uitbraken bij opfokleghennen en 2 uitbraken bij hobbydieren. Op het kaartje is te zien dat de gemelde uitbraken verspreid over –met name het oostelijke deel van- Nederland plaatsvonden.

De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval, met bij sectie afwijkende bursa’s en eventueel bloedingen in de spieren. Van 6 uitbraken is materiaal opgestuurd naar de GD om het Gumboro-virus te isoleren en te typeren, waarbij in alle gevallen het zeer virulente veldvirus DV86 werd gevonden. Op 44 bedrijven waar een Gumboro-uitbraak plaatsvond was gevaccineerd tegen de ziekte van Gumboro, waarbij in 16 gevallen de optimale entleeftijd is berekend op basis van bloedonderzoek. De in Nederland beschikbare vaccins zijn in staat kuikens te beschermen tegen de gevolgen van infectie met DV86. Hiervoor moet het vaccin wel goed zijn aangeslagen. Dit houdt in dat de drinkwater-enting correct en op het juiste tijdstip moet zijn uitgevoerd. Uw dierenarts kan u informeren over het goed uitvoeren van de vaccinatie op uw bedrijf en over de Gumboro-situatie in uw regio.

Wij adviseren pluimveehouders alert te blijven op uitbraken in de buurt en het toelaten van vangploegen op het bedrijf. Het Gumboro-virus is een zeer besmettelijk en hardnekkig virus, dat vooral via mest wordt overgedragen. Wij vragen dierenartsen door te gaan met het melden van Gumboro uitbraken bij de GD, zodat we de sector op de hoogte kunnen houden van de situatie.

Lees hier meer over de ziekte van Gumboro.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.