Coccidiose bij kalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Coccidiose bij kalveren

13-9-2013:  Klinische verschijnselen en diagnostiek

Zeer resistente oöcysten worden overal in de omgeving van rundvee gevonden en veroorzaken vooral bij jongvee problemen. Sporulatie van oöcysten vindt (afhankelijk van de species) plaats in de dunne en de dikke darm, waarna tienduizenden ongesporuleerde oöcysten worden uitgescheiden via de feces (uitscheiding oöcysten door E. bovis  17-20 dgn p.i., door E. zuernii 16-17 dgn p.i. en E. alabamensis 6-8 dgn p.i.). 
Van de verschillende species zijn Eimeria bovis en Eimeria zuernii (via aantasting van de dikke darm) verantwoordelijk voor het optreden van ernstige klinische problemen zoals diarree met bloedbijmenging en persen op de mest. Eimeria alabamensis (de zogenaamde weidecoccidiose) wordt door een catarrale enteritis van de dunne darm gekenmerkt door (heftige) diarree en uitdroging, met een enkele keer ook sterfte tot gevolg. Daarnaast veroorzaken (subklinische) infecties ongemerkt veel groeivertraging, vaak bij een groter aantal dieren dan de klinische infecties. 

Species specifieke immuniteit ontwikkelt zich snel na een eerste contact met antigeen, echter de intensiteit is daarbij wel afhankelijk van het aantal opgenomen oöcysten. Oudere dieren kunnen ook grote hoeveelheden oöcysten uitscheiden, die bijdragen aan een destabilisatie van het endemisch evenwicht. Voor een efficiënte bestrijding, is een juiste diagnose en een regelmatige evaluatie van de managementmaatregelen op het bedrijf (zoals een goede hygiëne en juiste wijze van voerverstrekking met bijvoorbeeld een lekbak) belangrijk. Veel infecties zijn menginfecties en de diagnostiek is gebaseerd op de aanwezigheid van typische klinische symptomen en het aantonen van pathogene species. 

De GD heeft verschillende testen beschikbaar voor het aantonen van coccidiose. Voor elke test is minimaal 10 gram mest nodig. Genoemde tarieven zijn van 2013 en excl. basiskosten en BTW. 

  • P493: Coccidiën + Giardia, kwantitatief (oöcysten telling, geen typering ) (gepoold max. 5 dieren) €31,00
  • P494: Coccidiën + Giardia, kwantitatief (oöcysten telling, geen typering) (individueel) €25,00
  • W1265: typeringmethode van Eimeria soorten (geen oöcysten telling), dit onderzoek wordt alleen uitgevoerd indien ingezonden i.o.m. Bayer Health Care of Elanco (apart inzendformulier). Het onderzoek is voor de veehouder kosteloos. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.