Weidebesmetting in de zomer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Weidebesmetting in de zomer

22-8-2013: 

Als paarden buiten grazen, nemen ze wormlarven van de kleine strongyliden (cyathostominae) op. Alle grazende paarden hebben dus wormen. In het voorjaar is de aanwezigheid van volwassen kleine strongyliden in paarden van een jaar of ouder vooral het gevolg van de in het vorige zomer/najaar opgenomen larven (L3). Een deel van de in het weideseizoen opgenomen larven zal zich direct ontwikkelen tot volwassen wormen. Dit zal leiden tot uitscheiding van wormeieren, met pieken in augustus, september en oktober (zie bijgaand figuur naar Eysker en Mirck).

Naarmate het weideseizoen vordert, zullen meer en meer opgenomen larven in rust gaan in het darmslijmvlies en zich pas weer het volgend voorjaar tot volwassen wormen ontwikkelen. Indien de mest dus niet trouw tweemaal per week uit het weiland wordt gehaald, of wormmiddelen worden toegediend, bij voorkeur op basis van ei-tellingen, kan de weidebesmetting sterk stijgen in de zomer.

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.