Mineralen in de droogstand

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralen in de droogstand

9-8-2013:  Dat mineralen in de droogstand belangrijk zijn, is voor de meeste veehouders bekend. Ter voorkoming van melkziekte is het o.a. belangrijk om tijdens de droogstand de hoeveelheid calcium in het rantsoen te beperken en voldoende magnesium te voeren. Maar ook tekorten aan spoorelementen en vitaminen zoals selenium, koper en vitamine E kunnen problemen geven. Tekorten aan selenium en vitamine E kunnen meerdere problemen rondom afkalven veroorzaken zoals het aan de nageboorte blijven staan en mastitis meteen na afkalven. Tekorten kunnen mogelijk  ook een rol spelen bij de geboorte van slap-of doodgeboren kalveren. 

Een droogstaande koe heeft een hogere behoefte aan Vitamine E per kg droge stof in vergelijking met een melkgevende koe. Bij een winterrantsoen heeft een droogstaande koe vaak 1000 -1200 Internationale Eenheden Vitamine E extra nodig, bovenop het basisrantsoen.). Als droogstaande koeien weidegang krijgen, is deze extra gift normaal gesproken niet nodig omdat in vers gras vaak voldoende vitamine E aanwezig is. 

Praktische tips:

  1. Bereken het rantsoen van de droge koeien, inclusief mineralen, spoorelementen en vitaminen.
  2. Koeien krijgen aan het einde van de lactatie vaak minder mineralen- en vitaminen binnen, doordat ze geen of minder krachtvoer (belangrijke mineralenbron) krijgen. Zorg dat uw koeien wel voldoende mineralen blijven krijgen en met voldoende voorziening de droogstand in gaan. 
  3. Worden uw droge koeien geweid? Voorkom dan dat ze met een matige voorziening de weide in gaan, waardoor de kans op problemen groter is. Als droge koeien op stal blijven is de mineralenvoorziening meestal gemakkelijker op het gewenste niveau te houden. Zorg op de laatste dagen voor afkalven en op de dag van afkalven ook voor voldoende vers voer  met voldoende mineralen (o.a. magnesium). 

Als u zekerheid wilt over de mineralenstatus van uw droogstaande koeien kunt u deze laten meten in bloed en urine. Koper, selenium (GSH-Px), en vitamine E kunnen in bloed gemeten worden, magnesium kan het beste in de urine onderzocht worden.  Als u runderen wilt onderzoeken, neem dan bij voorkeur altijd een steekproef (5 dieren) per groep, zodat u een goed totaalbeeld van de mineralenstatus krijgt. Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.