Mestonderzoek bij schapen en geiten

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mestonderzoek bij schapen en geiten

6-8-2013:  Laat regelmatig mestonderzoek doen. Alleen zo weet u of wormbehandelingen nodig zijn en controleert u of behandelingen zijn aangeslagen. Goede momenten voor mestonderzoek zijn:
 • Na het aflammeren;
 • rond 1 juli of rond het spenen;
 • daarna in de zomer;
 • voor het dekseizoen (september);
 • ongeveer zes weken nadat de lammeren zijn verweid naar een veilige wei;
 • ongeveer drie tot vier weken nadat de lammeren zijn verweid naar een verdachte wei;
 • jaarlijks om de effectiviteit van het gebruikte ontwormmiddel te controleren; dit onderzoek kunt u het best 10-14 dagen na het ontwormen uitvoeren. Dit laatste onderzoek is zowel zinvol voor ooien/geiten als voor lammeren. Andere genoemde momenten zijn alleen zinvol voor lammeren.

Instructie voor het nemen, verpakken en verzenden van een mestmonster naar GD

Omdat de ei-uitscheiding binnen koppels sterk varieert, is mestonderzoek alleen zinvol als u zich aan onderstaande instructie houdt:

 1. Neem met een plastic  handschoen mestmonsters van 10% van de ouderdieren of van de lammeren, met een minimum van 15.  en meng ze doorelkaar. Dat betekend 1 mengmonster voor een koppel van 1-150 dieren, 2 mengmonsters voor 151-300 dieren etc.  Als er minder dan 15 ouderdieren of lammeren zijn, onderzoekt u alle dieren.
 2. Heeft u schapen en geiten, neem dan voor één onderzoek mestmonsters van één diersoort. Meng geen mest van schapen met geiten.
 3. Loop naar uw dieren toe als ze in rust zijn. Als u komt, gaan veel dieren vanzelf staan en mesten.
 4. Pak gelijke hoeveelheden van de vers gevallen mestmonsters en doe 15 gelijkwaardige porties in een schoon plastic zakje.
 5. Kneed de mestmonsters zo goed mogelijk door elkaar en druk het zakje plat.
 6. Doe het mengmonster met absorptiemateriaal (b.v. keukenpapier) in de lekvrije afsluitbaar plastic zakje.
 7. Sluit het plastic zakje goed af.
 8. Plaats het plastic zakje in een  stevige kartonnen omhulsel.
 9. Vul het inzendformulier voor mestonderzoek volledig in en doe dit samen met het plastic zakje in de kartonnen omhulsel in een bubbeltjes envelop.
 10. Stuur het mengmonster zo snel mogelijk via de normale post op naar De Gezondheidsdienst voor Dieren t.a.v. afdeling CLA , antwoordnummer 404, 7400VB Deventer  of laat het mestmonster onderzoeken bij uw praktiserende dierenarts. Monsters die niet direct worden ingestuurd voor onderzoek, bewaart u in de koelkast.


Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.