Hoestende koeien en weidegang

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoestende koeien en weidegang

2-8-2013: 

Hoesten in de weideperiode (bij melkvee mogelijk in combinatie met productiedaling) is het belangrijkste symptoom van een longworminfectie. De kans op een longworminfectie is verhoogd als de dieren tijdens de opfok geen weidegang gehad hebben. Introductie van longworm kan plaatsvinden bij uitscharen op een ander bedrijf en bij de aankoop van dieren.

Bevestiging van de diagnose is mogelijk via laboratoriumonderzoek. Op koppelniveau kan dit via tankmelkonderzoek op afweerstoffen. Individuele dieren kunnen onderzocht worden via mestonderzoek op larven (3-4 weken na begin van de infectie op 3-5 jonge dieren met klachten uit de koppel) of bloedonderzoek op afweerstoffen (5-6 weken na begin van infectie). De resultaten van dit onderzoek zijn zeer specifiek: de uitslag ‘ afweerstoffen aangetoond’ wijst altijd op longworm. Omgekeerd kan een uitslag echter wel ‘vals- negatief’ zijn. Dan zijn er geen afweerstoffen aangetoond of worden geen larven in de mest gevonden omdat de dieren nog te kort geleden besmet zijn of omdat de bemonsterde dieren eerder in aanraking zijn geweest met longwormen. Deze dieren hoesten door contact met de larven, terwijl de test bij de GD is gebaseerd op volwassen longwormen. Herhaald mest- of bloedonderzoek is dan zinvol. Overleg dit met uw dierenarts.

Aangezien de infectie zich eerst in de weide moet opbouwen ontstaan de zichtbare klachten meestal pas in de zomermaanden juli en augustus. Bij gunstige weersomstandigheden kunnen ook in juni al problemen ontstaan. De schade bij een uitbraak is te verminderen door zo snel mogelijk na de bevestiging van de diagnose te behandelen met een wormmiddel. Na behandeling kan het hoesten toch nog een aantal weken aanhouden. Het is bij het gebruik van moderne middelen niet nodig de behandelde dieren op te stallen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.