Uitbraken van PED in de VS

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitbraken van PED in de VS

11-7-2013: 

Recente uitbraken van PED in de VS (265 uitbraken, stand 5 juli) brengt deze veroorzaker van darmaandoeningen, die in Nederland al lange tijd niet meer voorkomt, hernieuwd in beeld. PED (Porcine Epidemische Diarree) is een virusziekte bij varkens die diarree veroorzaakt door aantasting van het slijmvlies van de dunne darm. Het PED-virus behoort tot de familie van de coronavirussen. Deze virussen besmetten alleen varkens en vormen geen gevaar voor de mens.

PED-virus veroorzaakt bij zeugen en vleesvarkens vooral braken en diarree. Maar PED kan ook gepaard gaan met sterfte van 30% tot 100% bij zuigende biggen tot een leeftijd van 14 dagen.  PED is zeer besmettelijk en wordt gemakkelijk verspreid via varkens, mensen, mest, ongedierte en voertuigen. Behandeling van virusinfecties is in principe niet mogelijk en het mankeert op dit moment nog aan effectieve vaccins tegen PED.

PED werd voor het eerst in 1971 gemeld vanuit Engeland en heeft zich daarna over Europa verspreid als een epidemie met duidelijke diarree klachten, vooral bij vleesvarkens. Echter, na immuniteitsopbouw in de varkenspopulatie als geheel, is het als ernstig klinisch probleem verdwenen. In Nederland speelde dit eind jaren ’80, sinds begin jaren ’90 komt het als ernstig klinisch probleem niet meer voor.
In Azie is PED een algemeen voorkomende ziekte sinds 1982, en recent worden daar grote uitbraken gemeld. In China is sinds 2010 een toename in uitbraken gezien, die worden toegeschreven aan nieuwe virusstammen. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.