Nitraatvergiftigingen in de zomer

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nitraatvergiftigingen in de zomer

26-7-2013: 
In de zomer komen regelmatig nitraatvergiftigingen voor bij koeien. Drie tot vier dagen (soms al binnen 20 minuten) na het voeren van een nieuw product (gras/graskuil/voerbieten) ontstaan dan plotseling zeer ernstige vergiftigingsverschijnselen: spiertrillingen, slingerend lopen, omvallen, benauwdheid en soms acute sterfte. Bij een lichte vergiftiging kunnen de dieren na drie tot zeven dagen gaan verwerpen of kunnen steenvruchten ontstaan.
De oorzaak van de vergiftigingen in de zomermaanden bij koeien is dat er in deze tijd vaak nog een keer wordt bemest en/of dat er herbiciden worden gebruikt. Het gebruik van herbiciden (zoals 2,4-D, Mecoprop) bevordert de opname van nitraat door het gewas. Slaat het weer om (van mooi naar relatief koud: gemiddelde temperatuur van 15 °C) dan is het nitraat wel al opgenomen in de plant, maar stopt de omzetting van nitraat naar eiwitten. Het nitraatgehalte van het gewas kan dan plotseling verhoogd zijn. Waarden van meer dan 7 gram nitraat per kilogram droge stof zijn gevaarlijk. Overigens is het niet het nitraat zelf dat voor de problemen zorgt: het is de omzetting van nitraat naar nitriet in de pens van herkauwers die zorgt voor de vergiftigingsverschijnselen. Een éénmalige opname van nitraat veroorzaakt geen problemen. Pas als de pensbacteriën zijn aangepast aan het nitraat in het voer en voor een zeer snelle omzetting van nitraat in nitriet zorgen, ontstaan de complicaties.
Als u verwacht dat het nitraatgehalte verhoogd is (of dit weet op basis van de kuiluitslagen), voer dan andere producten bij en zorg voor een voeropname goed verdeeld over de dag om problemen met vergiftigingen te voorkomen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.