Let op Jacobskruiskruid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Let op Jacobskruiskruid

30-7-2013: 

Groeien er in het weiland of op het terrein waar de paarden lopen 30 tot 90 centimeter hoge planten met gele bloemetjes en een paarse stengel? Dan is de kans groot dat het weiland vervuild is met Jacobskruiskruid (zie foto). Dit is een giftige plant die veel in ponyweiden, wegbermen en natuurgebieden voorkomt en elk jaar weer slachtoffers maakt onder paarden en pony's. Zeker wanneer de rest van het land is kaalgevreten, is het risico groot dat de dieren deze plant gaan eten.

Doordat de gifstoffen van Jacobskruiskruid de lever aantasten, wordt het paard of de pony mager, sloom en begint veel te gapen. Ook zie je dat de slijmvliezen gelig worden; dat is vooral goed te zien bij de ogen. Het ziektebeeld verslechtert snel. Doordat de lever afvalstoffen niet meer opruimt, zuIlen de hersenen niet meer functioneren. Daardoor wordt het paard extreem sloom of gaat het ongecontroleerd bewegen. Wanneer deze verschijnselen optreden, is het dier niet meer te redden.

Jacobskruiskruid is een tweejarige plant. Het eerste jaar heeft de plant alleen kleine rozetten. Het tweede jaar bloeit de plant, waarna hij afsterft. Jacobskruiskruid wordt zeer gevaarlijk wanneer het wordt ingekuild of gehooid. De plant verliest na het maaien namelijk haar typerende geur, kleur en smaak, waardoor paarden de plant niet meer als giftig herkennen. Risicovol is ook hooi dat wordt aangevoerd uit beheersgebieden of uiterwaarden.

Hoe gebeurt onderzoek op giftige planten?

Allereerst wordt het ingezonden gras- of hooimonster botanisch gedetermineerd (W1130A Jacobskruiskruid macroscopisch onderzoek). Als daarbij geen planten te herkennen zijn, kan er chemisch laboratoriumonderzoek (W1130B Jacobskruiskruid chemisch) worden gedaan naar de aanwezigheid van giftige stoffen. Van dit laatste onderzoek liggen de kosten hoger. 

Welke monsters worden onderzocht?

Bij ziekteverschijnselen kan een plastic boodschappentasje met verdacht hooi of gras worden ingestuurd. In sommige gevallen (bijvoorbeeld verzekeringskwesties) moet het monster worden genomen door een beëdigd monsternemer; deze zorgt voor een representatief steekproefmonster.

Hoe laat ik ruwvoer onderzoeken op giftige planten?

Voor dit onderzoek stuurt u een flinke hoeveelheid voer (een flinke plastic tas of doos) op naar GD. Klik hier voor het inzendformulier. Op de achterkant van het formulier onder Toxicologisch onderzoek vind u de desbetreffende onderzoeken: W1130A Jacobskruiskruid macroscopisch en W1130B Jacobskruiskruid chemisch (GC-MS).

Jacobskruiskruid2

Jacobskruiskruid

Er zijn overigens ook veel planten die gele bloemen hebben en niet of minder giftig zijn. Een minder gevaarlijke gele bloeier is SintJanskruid (Hypericum perforatum), niet te verwarren met Jacobskruiskruid. Deze plant komt voor in voedselarme bermen, maar wordt ook gezien in droge graslanden. SintJanskruid bevat olie die er bij opname voor zorgt dat dieren last van zonnebrand krijgen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.