Gumboro: actuele stand gemelde uitbraken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gumboro: actuele stand gemelde uitbraken

25-7-2013: 

Vanaf 17 januari tot en met 15 juli 2013 is het aantal bij de GD gemelde Gumboro-uitbraken fors gestegen, te weten 41 uitbraken bij vleeskuikens, 4 uitbraken bij opfokleghennen en 2 uitbraken bij hobbydieren. Op het kaartje is te zien dat de bij de GD gemelde uitbraken verspreid over – met name het oostelijke deel van - Nederland plaats vonden (bijgewerkt tot 23 juli 2013).

De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval, met bij sectie afwijkende bursa’s en eventueel bloedingen in de spieren. Van 5 uitbraken is materiaal opgestuurd naar de GD om het Gumboro-virus te isoleren en te typeren, waarbij het in alle gevallen ging om het zeer virulente veldvirus DV86. Op 37 bedrijven waar een Gumboro-uitbraak plaats vond was gevaccineerd tegen de ziekte van Gumboro, waarbij in 15 gevallen de optimale entleeftijd is berekend op basis van bloedonderzoek. De in Nederland beschikbare vaccins zijn in staat kuikens te beschermen tegen de gevolgen van infectie met DV86. Hiervoor moet het vaccin wel goed zijn aangeslagen. Dit houdt in dat de drinkwater-enting correct en op het juiste tijdstip moet zijn uitgevoerd. Uw dierenarts kan u informeren over het goed uitvoeren van de vaccinatie op uw bedrijf en over de Gumboro situatie in uw regio.

Wij adviseren pluimveehouders alert te blijven op uitbraken in de buurt en het toelaten van vangploegen op het bedrijf. Het Gumboro-virus is een zeer besmettelijk en hardnekkig virus, dat vooral via mest wordt overgedragen. Wij vragen dierenartsen door te gaan met het melden van Gumboro uitbraken bij de GD, ook al wordt de meldingsgrens voor wat betreft uitval niet overschreden, zodat we de sector op de hoogte kunnen houden van de situatie.

Op deze pagina kunt u terecht voor meer informatie over de ziekte van Gumboro. 

 Gumboro: aantal meldingen bij de GD (juli 2013)

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.