Diarreeproblemen kort na inscharen in nieuw perceel

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Diarreeproblemen kort na inscharen in nieuw perceel

16-7-2013: 

Onlangs belde een dierenarts de GD in verband met een probleem bij 1-2 jaar oude pinken en hoogdrachtige vaarzen. Ze liepen sinds 10 dagen in een weide waar al een jaar geen koeien op hadden gelopen. Enkele dieren waren gestorven, de andere dieren hadden diarree, verbrande neuzen, vuile ogen en waren uitgedroogd. Mestonderzoek toonde coccidiose aan, veroorzaakt door Eimeria alabamensis (weidecoccidiose). Ook bij een dier (17 maanden) van dit bedrijf dat ter sectie is aangeboden, is ernstige coccidiose door E. alabamensis aangetoond.

Denk bij diarreeproblemen kort (< 10-14 dagen) na inscharen op een nieuw perceel vooral aan weidecoccidiose. De diagnose is op basis van mestonderzoek via uw dierenarts op het GD-laboratorium vast te stellen. Als de diagnose bevestigd wordt, moet u alle dieren in die groep direct behandelen en opstallen en/of omweiden naar een veiliger perceel. De behandeling is voor de meeste dierenartsen geen probleem. Herstel van de dieren gaat langzaam door de ernstige aantasting van de darm. Ziekten met verschijnselen die op weidecoccidiose lijken zijn o.a.: BVD, Salmonella en voerovergangen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.