CCN bij opgroeiende lammeren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

CCN bij opgroeiende lammeren

25-7-2013:  In de afgelopen periode is de diagnose cerebrocorticale necrose (CCN) meerdere malen bij opgroeiende lammeren gesteld. CCN, ook wel hersenschorsversterf genoemd, is een met uitvalsverschijnselen gepaard gaande, acuut verlopende, niet besmettelijke aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Aangedane lammeren kunnen sloom en suf zijn, nerveuze verschijnselen/ afwijkend gedrag vertonen, ook kan het gezichtsvermogen zijn aangetast. CCN komt vooral voor bij opgroeiende lammeren, maar kan op alle leeftijden optreden.

De oorzaak van CCN is niet altijd duidelijk. Er is een verband gelegd met een tekort aan vitamine B1. Thiamine (vitamine B1) wordt normaal gesproken in de pens aangemaakt en is nodig voor de koolhydraatstofwisseling. Pensverzuring door opname van onvoldoende ruwvoer, volop krachtvoer, koolhydraatrijk rantsoen en stoffen die de aanmaak van vitamine B1 tegengaan, kunnen de oorzaak zijn van onvoldoende aanmaak. Daarnaast kan CCN optreden bij een tekort van vitamine B12. De behandeling bestaat uit het toedienen van vitamine B1 en het aanpassen van het rantsoen.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.