Brontracering en diagnostiek bij listeriose

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Brontracering en diagnostiek bij listeriose

25-7-2013: 

Naar aanleiding van een listerioseuitslag van bijvoorbeeld een geitenbedrijf, wordt de GD regelmatig gevraagd om een uitspraak te doen over mogelijke oorzaken. Bij een besmetting met de listeriabacterie is het altijd van groot belang om snel de bron te traceren. Dit om grotere problemen te voorkomen, maar in enkele gevallen ook om de aansprakelijkheid van de gevolgen helder te krijgen. Het opsporen van de bron is behalve een kostbare ook een ingewikkelde zaak omdat meerdere bronnen de listeriabacterie kunnen bevatten (de bacterie komt in de aarde én in het grondwater voor) en er verschillende listeriasoorten en subtypes zijn.

Als de listeriabacterie in een bepaalde bron wordt aangetoond moet dus ook worden onderzocht of deze bacterie van hetzelfde soort en type is als de kiem die de listeriose bij het dier heeft veroorzaakt. Pas als er een ‘match’ is tussen de kiem in de bron en die in de hersenen of geaborteerde vruchten van het dier, is de oorzaak gevonden.

De listeriabacterie dringt meestal via wondjes in de bek het lichaam binnen. Via deze wondjes bereikt de bacterie de kopzenuw en eventueel het hersenvlies om daar typische zenuwverschijnselen te veroorzaken. Wanneer de bacterie via het maagdamkanaal in de bloedbaan terecht komt kan er bloedvergiftiging maar ook abortus optreden. Listeria kan ook ziekte bij de mens veroorzaken.

Tips:

 • Geiten die hun snijtanden wisselen zijn extra gevoelig om listeriose te krijgen;
 • Bestrijd mollen in uw land in verband met de extra grond die in de kuil of het hooi terecht kan komen;
 • Voer het slootafval af;
 • Voer geen beschimmeld voer omdat de listeriabacterie hierin goed kan gedijen;
 • Laat uw dieren niet op te schrale percelen grazen in verband met grondopname

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.