Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP) verder uitgebreid

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Veterinaire Monitoring Pluimvee (VMP) verder uitgebreid

21-6-2013:  VMP is een samenwerkingsverband tussen pluimveedierenartsen en de GD. Een belangrijk onderdeel van VMP is een database voor de verplichte registratie van onder meer antibioticumgebruik. Sinds kort worden hierin op vrijwillige basis ook aanvullende gegevens vastgelegd. Het gaat dan om de toegediende vaccinaties en bevindingen van elk bedrijfsbezoek, ook als geen antibiotica zijn voorgeschreven.  

  
Signaalfunctie

Een onderdeel van het PPE-Masterplan “Correct en selectief gebruik van antibiotica” is de verplichting dat pluimveedierenartsen alle voorgeschreven antibiotica, koppelbeelden en diagnoses vastleggen in een centrale database: IKB-CRA (Centrale Registratie Antibiotica). Deze database is opgenomen in VMP en wordt, in opdracht van de pluimveesector, beheerd door de GD.

De gegevens uit VMP geven een goed beeld van de trends en ontwikkelingen in het veld. Problemen worden in een vroegtijdig stadium gesignaleerd, zodat het mogelijk is om snel maatregelen te nemen of nader onderzoek uit te voeren om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Toestemming

Dierenartsen leggen de aanvullende gegevens alleen vast in VMP als de pluimveehouder daarvoor toestemming heeft gegeven. Deze toestemming wordt geregeld via een overeenkomst tussen pluimveehouder en dierenarts.

Uitwisseling

VMP wil kennis en ervaringen uitwisselen, met als belangrijkste doel het verbeteren van de gezondheidsstatus van de Nederlandse pluimveestapel. Deelnemende dierenartsen wonen kwartaalbijeenkomsten bij, waarin de actuele VMP-gegevens worden besproken en ervaringen worden uitgewisseld. Ook worden er voor hen cursussen georganiseerd. Ruim 20 pluimveedierenartsen hebben zich aangemeld als VMP-deelnemer. Praktijken waarvan alle pluimveedierenartsen deelnemen aan VMP hebben een bordje ontvangen dat ze aan hun praktijkgebouw kunnen ophangen.

VMP deelnemers

Groepsfoto van de deelnemende dierenartsen.

VMP bordje

Rob Vriens, Voorzitter van het VMP-platform overhandigt een VMP-bordje aan Sible Westendorp van Pluimveedierenartsenpraktijk West Nederland

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.