Stand van zaken BVD type 2 (17/06)

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Stand van zaken BVD type 2 (17/06)

25-6-2013: 

17/06/2013: Er is nu op totaal negen vleeskalverbedrijven BVD type 2 vastgesteld. Op alle bedrijven waren kalveren vanuit Duitsland aangevoerd. Er zijn momenteel geen aanwijzingen voor spreiding buiten deze bedrijven. Betrokken veehouders en dierenartsen zijn geïnformeerd en geadviseerd over de te nemen maatregelen.

De jongste besmetting (medio juni vastgesteld) geeft aan dat alertheid ten aanzien van deze ziekte geboden blijft. Voor BVD zijn insleep van de infectie via dragers, viraemische dieren of besmet materiaal de belangrijkste routes. Bij aankopen van dieren is het dus belangrijk om de status van het herkomstbedrijf na te gaan. Indirecte besmetting via materialen kan voorkomen worden door extra hygiënemaatregelen op besmette bedrijven te treffen. Denk hierbij o.a. aan kleding, gebruik van spuiten/naalden, mestafvoer, en gebruik van machines.

Voor vragen en bij verdenkingen kunt u contact opnemen met de GD-Veekijker (0900-7100 000). Om onderzoek in te stellen kunnen het beste dieren ter sectie worden ingestuurd naar GD, onder vermelding van de bedrijfsanamnese. Bloedmonsters blijken ook in de acute fase negatief te kunnen zijn op virus.

Voor meer informatie over BVD kunt u op deze pagina terecht. 
 

Veelgestelde vragen over BVD type 2

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.