Mineralenvoorziening in de weideperiode

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mineralenvoorziening in de weideperiode

27-5-2013:  De gevolgen van een onjuiste mineralenvoorziening worden vaak onderschat. Mogelijke klachten zijn een doffe vacht, groeiachterstand, dode- of zwak geboren kalveren, maar ook meer mastitis en een verminderde vruchtbaarheid. Als problemen zich eenmaal voordoen door een tekort of overmaat, dan duurt het zeker 4 tot 8 weken voordat de mineralenstatus in de koe weer op peil is. Daarom is het belangrijk om ook tijdens de weidegang de mineralenvoorziening goed te blijven meten en indien nodig bij te sturen. 

Praktische tips:

 1. Let in het voorjaar extra goed op de mineralenvoorziening. Zo doen bovengenoemde problemen zich minder snel voor bij weidegang.
 2. Voorkom dat uw koeien met onvoldoende voorziening de weide in gaan, helemaal bij dag- en nacht weiden als bijsturen lastig is.
 3. Er zijn vele manieren om mineralen te verstrekken. Bekijk  welke methode het beste bij u past. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor krachtvoer, losse of gemengde mineralen of bolussen.
 4. Bij beperkte weidegang is bijsturen op stal een goede manier. Denk daarbij ook aan voldoende structuur in verband met lebmaagproblemen die zich in het begin van het weideseizoen vaker voordoen. 

Als u zekerheid wilt over de mineralenvoorziening van uw koeien vóórdat ze de weide in gaan, dan kunt u heel eenvoudig een tankmelkmonster laten onderzoeken op Jodium en Selenium. Na een aantal weken weidegang kunt u opnieuw een monster nemen om te vergelijken hoe de voorziening op dat moment is. Zo weet u  meteen of u voldoende mineralen heeft verstrekt gedurende de weidegang. Als u deelneemt aan het abonnement GD Tankmelk Mineralen wordt er automatisch een tankmelkmonster genomen in de maanden mei en juli*.

*Dit geldt alleen voor Pakket Standaard en Pakket Uitgebreid.

Melkvee in de wei

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.