Mestonderzoek in de strijd tegen wormen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Mestonderzoek in de strijd tegen wormen

17-5-2013: 

Ieder paard heeft wormen. Sommige kunnen koliek veroorzaken, andere leveren vooral gevaar op voor veulens (spoelwormen) en jonge paarden (kleine strongyliden en bloedwormen). De beste aanpak is behandelen op basis van mestonderzoek. Via de GD Webwinkel kunt u materialen voor bestellen: het GD Wormenpakket Paard.

Belangrijk hulpmiddel
Wormen kunnen een ongevoeligheid voor wormmiddelen ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om alleen te ontwormen als daar aanleiding toe is. Mestonderzoek is een belangrijk hulpmiddel om te bepalen of bestrijding noodzakelijk is en zo ja, met welk middel.

Het nemen en insturen van een mestmonster is eenvoudig:

 • Verzamel ongeveer een handvol verse mest van het paard dat moet worden onderzocht.
 • Stop dit in het plastic zakje, kneed het monster goed door en druk het zakje plat.
 • Doe daar tegen het lekken een tweede zak omheen
 • Vouw een stevig stukje karton dubbel en doe het zakje ertussen.
 • Vul het inzendformulier volledig in en stuur het samen met het zakje en de kartonnen houder in een bubbeltjesenvelop naar de GD, t.a.v. laboratorium, postbus 9, 7400 AA in Deventer.

In het laboratorium van de GD worden de wormeieren geteld. Dat levert een aantal eitjes per gram mest op, de zogenaamde EPG-uitslag. Binnen een week ontvangt u de uitslag per e-mail en/of per brief met daarop het testresultaat per wormsoort.

De uitslag en nu?
Het mestonderzoek toont wel of geen wormeieren aan. Als er geen of weinig eitjes van het type strongylus worden uitgescheiden, is bestrijding niet direct noodzakelijk. Een paar bloedwormen en/of kleine strongyliden zorgen ervoor dat de weerstand van een paard wordt opgebouwd en onderhouden. Worden er echter veel eitjes gevonden in de mest, dan is bestrijding wel noodzakelijk om te voorkomen dat andere paarden grote aantallen larven van de weide opnemen en ook besmet raken. Het is verstandig om op basis van de uitslag de dierenarts om een behandeladvies te vragen. Welk middel is bijvoorbeeld het beste? Sommige wormen reageren wel op het ene werkzame product, maar niet op het andere. Benzimidazolen als bestrijdingsmiddel werken nog nauwelijks tegen de kleine strongyliden. Pyrantel werkt tegen volwassen kleine strongyliden, al is er in Nederland ook resistentie tegen deze werkzame stof. Pasta’s en pillen met ivermectine en moxidectine pakken ook de larven en in enige mate (moxidectine) ook de ingekapselde larven van de kleine strongyliden aan. Zorg er bij ontwormen altijd voor dat je de juiste dosering gebruikt en dat je paard alles binnenkrijgt. Bij onvolledige toediening blijft namelijk een deel van de wormen zitten en ontstaat gewenning aan het middel. Zo blijven uiteindelijk alleen parasieten over die ongevoelig zijn voor alle bestrijdingsmiddelen.

Weidemanagement
Door de manier waarop paarden in Nederland worden gehouden, komen ze allemaal wel in aanraking met wormen. Dat is niet erg, een gezond volwassen paard heeft een bepaalde mate van weerstand opgebouwd. Alleen bij een ernstige besmetting ontstaan problemen. Het is daarom belangrijk om jonge paarden te beschermen tegen massale opname van larven. Dat betekent niet alleen gericht ontwormen maar ook een goed weidemanagement bijvoorbeeld regelmatig mest ruimen uit weiland en paddock.

Op de vraag hoe vaak mestonderzoek moet worden herhaald, is geen standaard antwoord. Het hangt van de bedrijfsvoering af, het weidebeleid, de aanwezigheid van jonge paarden en of er besmetting is aangetoond. Een veilige optie is net voor en in het weideseizoen, dus de maanden april, juni en augustus.

 

100DAP Mestonderzoek from Gezondheidsdienst voor Dieren on Vimeo.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.