Kwaliteitsgarantie bij aankoop graszaadhooi

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kwaliteitsgarantie bij aankoop graszaadhooi

27-5-2013:  Met enige regelmaat krijgt de GD vragen over zenuwverschijnselen. Bij runderen, kleine herkauwers en paarden is ‘raaigraskramp’ dan één van de mogelijke oorzaken. Naar aanleiding van een aantal vragen hierover begin 2013 kwam de GD met een bericht in de GD veterinair (blad voor dierenartsen) waarin gewaarschuwd werd voor de aankoop van graszaadhooi in verband met mogelijke besmetting met het schimmelgif lolitrem dat raaigraskramp veroorzaakt. 

Voor de productie van graszaad wordt gebruikgemaakt van grassoorten die met zogenaamde endofyten zijn behandeld. Hierdoor is het gras beter beschermd tegen vraat, stoelt het beter uit en is het gras daardoor sterker. Deze endofyten produceren ook lolitrem: een mycotoxine dat tot de eerder genoemde raaigraskramp kan leiden.

Naar aanleiding van dit websitebericht hebben grassenveredelaars en fouragehandel de GD geïnformeerd over het kwaliteitssysteem dat zij hanteren om problemen door endofythoudend graszaadhooi te voorkomen. In 6 tot 7 procent van het graszaadareaal is sprake van rassen die endofyten bevatten. Als dit het geval is, raadt het zaaizaadbedrijf de betreffende teler af om het hooi te verkopen als veevoer. 

Hisfa, de Nederlandse Vereniging van Handelaren in Stro, Fourages en Aanverwante Produkten, stelt voor alle leden die veevoeders leveren verplicht dat zij deelnemen aan Keten Kwaliteit Controle (KKC), dat een aanvulling is op GMP+ en dat is ingesteld om veilig en gezond ruwvoer te kunnen waarborgen. De bij Hisfa aangesloten bedrijven werken met een telersovereenkomst waarin expliciet wordt vermeld dat het betreffende graszaadhooi geen endofyten mag bevatten. 75% van de leden van Hisfa is aangesloten bij het kwaliteitssysteem KKC. Via de ledenlijst op de Hisfa-site is inzichtelijk welke dit zijn. Hisfa adviseert haar leden om endofythoudend graszaadhooi niet te verhandelen.

Aan de buitenkant van het gras is niet te zien of het gras behandeld is met endofyten en/of lolitrem bevat. Het advies van grassenveredelaars, fouragehandel en GD is daarom om bij aankoop van graszaadhooi de leverancier garanties te vragen over de geschiktheid van het product (endofyten-vrij geproduceerd) als veevoer. De ledenlijst met gecertificeerde fouragehandelaren op de website van Hisfa kan daarbij helpen. Ga naar www.hisfa.nl/leden voor de lijst met gecertificeerde handelaren. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.