Schone kraamstal van groot belang

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schone kraamstal van groot belang

24-4-2013: 

Voor paardenhouders die dit voorjaar weer veulens verwachten, is het raadzaam om vooraf goed na te denken over de kraamstal. Zorg voor een schone kraamstal, want op die manier wordt de aanwezigheid van ziektekiemen rondom het gevoelige veulen geminimaliseerd. Begin op tijd met het volledig verwijderen van de bedding en van materialen die loszitten. Reinigen doet men vervolgens door eerst de stal bezemschoon te maken en daarna te reinigen met ruim water en zeep. Tenslotte kan de stal gedesinfecteerd worden. Reinig niet alleen de vloer maar ook de wanden, de ruif, enzovoorts.

Worminfecties die voor het veulen in de stal van belang zijn, zijn de spoelworm en de veulenworm. Daarnaast kunnen aarsmaden een rol spelen. Het is belangrijk om de kraamstal ook tijdens aanwezigheid van de merrie tussendoor zorgvuldig schoon te maken, om zo te voorkomen dat intussen vanuit de merrie de infectiedruk weer toeneemt. Aangezien de wormeieren na uitscheiding nog niet direct infectieus zijn, is dagelijks mest verwijderen effectief.

Strongyloides westeri heeft als eigenschap dat er ook vrijlevende wormen in de omgeving kunnen zijn, waarvan de larven het veulen kunnen infecteren. Infectie met deze worm kan niet alleen na opname via de mond; deze wormen kunnen zelfs rechtstreeks door de huid binnendringen. De ei-uitscheiding door het veulen zelf kan bij Strongyloides al plaats vinden na 17-21 dagen. Voor Parascaris en voor Oxyuris duurt dit een paar maanden langer.

Als er ondanks een goede hygiëne bij het veulen diarree optreedt, is mestonderzoek van de veulen zinvol om te beoordelen of worminfecties een rol spelen.

veuleninstal

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.