Pasgeboren kalveren die niet willen drinken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Pasgeboren kalveren die niet willen drinken

9-4-2013: 

Tijdens de eerste maanden  van 2013 kwamen bij GD Veekijker meerdere meldingen binnen over pasgeboren kalveren, die niet wilden drinken. Soms wilden de kalveren vanaf de 2e voeding niet drinken, bij andere bedrijven pas vanaf de 2e dag. Bij een aantal bedrijven waren er ook andere klachten, zoals diarree. Meestal betrof het kalveren op  een melkveebedrijf, een enkele keer kwamen de klachten voor op een zoogkoeienbedrijf. De uitslagen van bloed- en sectieonderzoek zijn bekeken, en daarnaast zijn enkele dierenartsen van deze bedrijven telefonisch benaderd. Bij de bloed- en sectie-onderzoeken zijn meerdere afwijkingen gevonden:

 • Te laag vitamine E, koper en/of GSHPx in het bloed van hoogdrachtige dieren. De afwijkingen waren wisselend per bedrijf, bijvoorbeeld soms was alleen de koperwaarde te laag, op een ander bedrijf waren zowel koper als vitamine E te laag. Het vinden van deze  tekorten bij de hoogdrachtige pinken is zeker geen bewijs dat dit de oorzaak was van het slecht drinken van de kalveren. Wel is het zinvol om maatregelen te treffen om deze tekorten op te heffen.
 • Bij één kalf met diarree werden hoge aantallen E. coli K99 bij sectie vastgesteld, bij één kalf van een ander bedrijf werd bij een kalf bij sectie salmonella geïsoleerd.

Op basis van deze beperkte informatie kan geen eenduidige oorzaak worden gegeven van het niet drinken van kalveren vanaf de 2e voeding of de 2e levensdag. Aanbevolen wordt om bij deze klacht de volgende aspecten te bekijken:

 • Controleer de mineralenvoorziening van hoogdrachtige dieren (GSHPx, koper, VitamineE) door het analyseren van de voeding, eventueel aangevuld met gericht bloedonderzoek.
 • Sluit infecties als E. coli K99 en salmonella zo goed mogelijk uit, bijvoorbeeld door mestonderzoek of sectie van een kalf met acute verschijnselen van diarree (alleen als kalf niet behandeld is met een antibioticum).

kalf

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.