Hoofdpunten Monitoring Varkensgezondheidszorg

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Hoofdpunten Monitoring Varkensgezondheidszorg

23-4-2013: 

Tweede halfjaar 2012

De afdeling Varkensgezondheid van de GD benut verschillende informatiebronnen voor de monitor van de varkensgezondheid in Nederland. Eén daarvan is het registreren van vragen die telefonisch of tijdens bedrijfsbezoeken worden gesteld aan de varkensdierenartsen: de Veekijker. Daaruit stelt de GD overzichten samen ten behoeve van de sector en overheid.

Uit het overzicht van de tweede helft van 2012 blijkt dat het belangrijkste onderwerp bij de vragen met betrekking tot specifieke ziekten Salmonella is. Dit wordt vooral veroorzaakt door de druk die Duitse slachterijen uitoefenen op de vleesvarkenshouders om geen vleesvarkens te leveren van bedrijven met een lage Salmonella status. Verder zijn opvallende veel vragen gesteld over E. coli, vooral bij gespeende biggen. In het 4e kwartaal was dit meer dan ooit tevoren. Dit betreft zowel speendiarree als slingerziekte.

Ook veel vragen over gezondheidsproblemen gingen over diarree, vooral bij zuigende biggen en vleesvarkens. Verder zijn vergeleken met dezelfde periode in 2011, significant meer vragen gesteld over verwerpen in het begin van de dracht. Dit najaar was duidelijk meer sprake van ‘najaarsverwerpen’ dan vorig jaar. Opvallende nieuwkomer in de top 10 zijn de vragen over medicijnen en medicatie. Dit komt door de beperkingen van de soorten antibiotica die mogen worden ingezet bij IKB-varkens en door aanpassingen in het Formularium Varkens in het kader van het terugdringen van het antibioticumgebruik.

Lees hier de flyer "Hoofdpunten Monitoring Varkensgezondheidszorg Tweede halfjaar 2012"

monitoring varkens
 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.