Aviaire influenza in Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Aviaire influenza in Nederland

3-4-2013: 

In maart 2013 zijn 2 uitbraken van vogelgriep (aviaire influenza, type H7N7) geconstateerd. Volgens internationale afspraken moeten koppels die besmet zijn met een H5- of H7-stam geruimd worden om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Beide H7-besmette koppels zijn dan ook na het vaststellen van de aanwezigheid van het virus door de overheid geruimd.

Het betrof in beide gevallen leghennenkoppels met uitloop. Dat uitloopkoppels een hoger risico lopen om besmet te raken is in 2011 al vastgesteld. De verwachting is dat zij door intensiever contact met wilde vogels, met name watervogels, eerder een in de eenden- of ganzenpopulatie aanwezig virus oppikken. De verschijnselen die na een infectie optreden zijn afhankelijk van het AI-virustype en het pluimveetype. Het is mogelijk dat laagpathogene influenzastammen (LPAI, ook wel 'milde varianten' genoemd) geen klinische verschijnselen laten zien of, bij leghennen, slechts een kleine productiedaling. Andere typen kunnen weer leiden tot productieproblemen en uitval. 

De twee gevallen die in Nederland in maart zijn vastgesteld vielen op vanwege de klinische problemen op het bedrijf: sterk verminderde voeropname (oplopend tot meer dan 30% daling), lusteloosheid,  productiedaling oplopend tot 15%, verhoogde uitval en in één geval ademhalingsproblemen. In beide gevallen is de diagnose gesteld doordat de practicus of de GD voor de zekerheid swabmonsters naar het referentielaboratorium in Lelystad had gestuurd.

Contact met voldoende virusdeeltjes leidt tot een besmetting waarbij binnen enkele dagen virus zal worden uitgescheiden. De tijd die verloopt tussen de eerste besmetting en de eventuele klinische verschijnselen van een koppel wordt bij een kwaadaardig AI-type geschat op 1 tot 21 dagen. Bij LPAI-typen is dit veel moeilijker aan te geven. Schattingen lopen uiteen van 3 tot 70 dagen, wederom afhankelijk van het AI-type; bij de meeste infecties wordt over een periode van 50 tot 60 dagen virus uitgescheiden. Het is daarom moeilijk exact aan te geven wanneer de hennen voor het eerst in contact zijn gekomen met het virus. Het type dat in Lochem is aangetoond vertoont overeenkomst met het type dat vorig jaar in Hagesteijn is aangetroffen.

Klik hier voor meer achtergrondinformatie over aviaire influenza

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.