Ontwormen: nu de strategie bepalen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Ontwormen: nu de strategie bepalen

25-3-2013: 

Het voorjaar is voor alle paardenhouders het geschikte moment om de juiste strategie te bepalen voor effectieve wormbestrijding, met het hoogst haalbare rendement.

De eerste wormen waar het veulen mee te maken krijgt zijn de veulenworm S. westeri (diarree) en de spoelworm P. equorum (hoesten, sloom, vermageren, koliek!) en deze infecties zijn grotendeels als stalinfecties te beschouwen. In eerste instantie is hier dan ook een goede stalhygiëne de belangrijkste preventieve maatregel. Het ontwormen van de merrie rond de dag van de veulengeboorte (eventueel na voorafgaand mestonderzoek) heeft een aanvullend gunstig effect. Het devies is: zo vroeg mogelijk naar buiten. Dat vermindert de infectiedruk.

In tegenstelling tot de bovenstaande stalinfecties zijn besmettingen met andere wormen, de Strongyliden, echte weide-infecties. Niet de volwassen wormen hiervan maar juist de wormlarven kunnen in het dier ernstige beschadigingen veroorzaken (wormaneurysma door S. vulgaris; (fatale) dikke darmontsteking door Cyathostominae). De preventie moet hier dan ook gericht zijn op het voorkomen van de opname van infectieuze larven. Dit is te bereiken door de ei-uitscheiding door de paarden te minimaliseren. Een individueel mestonderzoek en op basis daarvan een adequate behandeling is hier het meest doeltreffend. Op gezette tijden dient dit onderzoek en eventueel deze behandeling te worden herhaald. Het loont de moeite om voldoende aandacht te besteden aan deze Strongylidenpreventie omdat klinische infecties niet zelden met omvangrijke blijvende weefselschade gepaard gaan.

Tot slot is het goed om te weten dat het toepassen van vaccinaties (Influenza, Rhinopneumonie) een veel betere respons geeft, en dus een betere bescherming biedt, bij dieren die goed ontwormd zijn.

Meer informatie is te vinden op www.parasietenwijzer.nl.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.