BVD type 2 blijkt oorzaak van BVD-uitbraak op Gelders kalverbedrijf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

BVD type 2 blijkt oorzaak van BVD-uitbraak op Gelders kalverbedrijf

21-3-2013: 

21/03/2013: De BVD-uitbraak op een Gelders kalverbedrijf blijkt inderdaad veroorzaakt door BVD type 2. Uit het typeringsonderzoek komt naar voren dat het aangetoonde virus een sterke gelijkenis vertoont met het BVD-type dat de problemen heeft veroorzaakt op enkele rundveebedrijven in Noordrijn Westfalen.

Aanleiding voor het nadere onderzoek waren de als gevolg van BVD ernstige klinische problemen op dit bedrijf. In een paar weken tijd was meer dan 30% van de dieren gestorven. De dieren hebben zeer hoge koorts (> 40,5°C), bloederige diarree, huidbloedingen en sterven binnen een paar dagen. Het sectiebeeld toont naast long- en darmontstekingen tevens verhoogde bloedingsneiging in de organen.

Dierenartsen worden gevraagd alert te zijn op BVD en bij uitbraken de GD-Veekijker te bellen. Verder is vanzelfsprekend de gebruikelijke diagnostiek van toepassing (met name pathologisch onderzoek).

Klik hier voor meer informatie over de risicofactor van BVD. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.