Twee gevallen van rundertbc in Nederland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Twee gevallen van rundertbc in Nederland

22-2-2013: 

Eind 2012 zijn bij controles in het slachthuis twee verdenkingen van rundertuberculose (TBC) vastgesteld. In beide gevallen is de diagnose op het Centraal Veterinair Instituut (CVI) met een pcr-test bevestigd (bewijzend bacteriologisch onderzoek loopt nog; kweek duurt 3 maanden). De betreffende runderen waren aangevoerd uit België. Eén dier had negen maanden op een Nederlands zoogkoeienbedrijf gestaan en daar alle aanwezige andere runderen besmet, die daarop zijn geruimd. Door de Nederlandse Chief Veterinary Officer (CVO) zijn de bevoegde Belgische instanties attent gemaakt op de in hun land voorkomende besmettingen en vindt in België uitgebreid onderzoek plaats. De door de NVWA uitgevoerde traceringsonderzoeken in Nederland lopen nog.

Tuberculose bij de mens wordt vooral veroorzaakt door Mycobacterium tuberculosis en komt in Nederland voornamelijk voor onder immigranten. Voordat Nederland vrij werd van rundertbc was Mycobacterium bovis een bron van TBC voor de mens door het drinken van ongepasteuriseerde melk. Nederland is vrij van rundertbc sinds 1999. Bewaking vindt plaats door visuele controle op het slachthuis. Risico op insleep van rundertbc bestaat als in Nederland dieren worden aangevoerd uit niet vrije landen. De TBC-status van een exporterend bedrijf kan wijzigen nadat dieren zijn geëxporteerd (controle frequentie). Hierdoor kan een dier worden aangevoerd als TBC-vrij, terwijl op een later moment blijkt dat het toch van een TBC-besmet bedrijf komt. De laatste tbc-besmettingen in Nederland waren in 2010-2011 (twee bedrijven in Friesland en één in Drenthe) en 2012 (bedrijf in Gelderland en slachthuis Tilburg).

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.