Rol dierenarts bij CEM- en spermaonderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Rol dierenarts bij CEM- en spermaonderzoek

27-2-2013: 

In het kader van de certificering hengstenhouderij moet jaarlijks voorafgaand aan het dekseizoen CEM- en spermaonderzoek worden uitgevoerd. Een hengst mag pas worden ingezet voor de dekdienst als de uitslagen van de onderzoeken goed zijn. Dierenartsen hebben een belangrijke rol in de procedure van bemonstering en het versturen van de monsters.

Spermaonderzoek wordt uitgevoerd bij SWS-, BKI- en natuurlijk dekkende-hengsten. CEM onderzoek wordt gedaan bij SWS-, BKI-hengsten en bokmerries. Wanneer u monsters heeft ingezonden, ontvangt u ook de uitslagen van het CEM- en spermaonderzoek. Zo kan het PVV verifiëren of de monsters daadwerkelijk door u als dierenarts zijn ingezonden en op basis van de uitslag kan u de hengstenhouder adviseren.

Procedure bemonstering
Voor CEM-onderzoek geldt dat u bij elke KI- hengst één swab uit de sinus van de fossa urethralis neemt en bij bokmerries één swab uit de fossa clitoridis. Voor sperma-onderzoek geldt dat u:

•  toeziet op het vangen van het sperma;
•  de identificatie van de hengst verifieert aan de hand van de chip;
•  de werkwijze beoordeelt ten aanzien van de bepaling van de hoeveelheid slijmvrij sperma, de concentratie, de beweeglijkheid, het maken van een uitstrijkje (BKI en ND) en de berekening van het TNB (SWS) op het moment van verzending;
•  het inzendformulier volledig invult, ondertekent en gezamenlijk met de monsters opstuurt naar de GD.

Bij SWS-hengsten neemt u per hengst één inseminatiedosis, nadat deze op uw station is beoordeeld en verwerkt. Voor BKI-hengsten en natuurlijk dekkende hengsten geldt de volgende werkwijze:

•  Neem enkele milliliters onverdund sperma, voor de concentratiebeoordeling.
•  Neem enkele milliliters verdund sperma, voor het bacteriologisch onderzoek.
•  Maak twee uitstrijkjes van een druppel vers sperma met een aniline blue eosine kleurstof, voor het morfologisch onderzoek.

Hier vindt u het volledige instructiedocument voor monstername.

Verzenden van de monsters
CEM-monsters kunt u verzenden naar: GD, Postbus 9, 7400 AA Deventer. Spermamonsters kunt u sturen naar: GD, p/a Stellingenweg 10, 8474 EA Oldeholtpade.

Hier vindt u meer informatie over de bemonstering, het bestellen van monstermaterialen en het verzenden van monsters.

Hier vindt u het inzendformulier CEM-monsters paard

Hier vindt u het inzendformulier spermamonsters paard

 

 

 

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.