ILT-oogdruppelenting een succes

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

ILT-oogdruppelenting een succes

21-2-2013: 

Een jaar nadat de Nederlandse pluimveehouderij in onderling overleg in zijn geheel is overgestapt op de ILT-oogdruppelenting, is het aantal ILT-uitbraken sterk gedaald. Ook zijn er minder entreacties, terwijl de antistoftiters tegen ILT bij de gevaccineerde koppels verbeterd zijn.

Spreidend ILT vaccin kan de veroorzaker zijn van ernstige luchtwegproblemen in ongevaccineerde koppels. Wanneer ILT-vaccin dat in eieren is geproduceerd van kip naar kip spreidt, kan het ook relatief snel in pathogeniteit toenemen. Het is wereldwijd aangetoond dat veel van de ILT-uitbraken van de laatste jaren veroorzaakt worden door spreidende vaccins. Ook in Nederland was er sinds het najaar van 2007 een sterke toename van ILT-uitbraken die vooral bij vleeskuikens veel schade veroorzaakten. De hieruit geïsoleerde stammen leken heel erg veel op spreidend vaccin.

In november 2011 hebben de Nederlandse opfokorganisaties gezamenlijk besloten ILT-vaccins alleen nog maar via de oogdruppelmethode toe te gaan passen om de kans op spreiding en toename van de pathogeniteit zo veel mogelijk in te perken. Deze aanpak is eind 2012 door de betrokken partijen geëvalueerd. Het aantal uitbraken is in 2012 sterk gedaald, de entreacties na de oogdruppelenting zijn gemiddeld milder dan na de waterenting en de antistoftiters na de vaccinatie zijn verbeterd. Dit succes was de aanleiding om de afspraak om de ILT-enting alleen nog via de oogdruppelmethode toe te dienen voort te zetten. 

Aantal bij de GD gemelde ILT-besmettingen in Nederland bij bedrijfsmatig gehouden pluimvee. (periode 2010-2012) (Bron: GD)

ILToogdruppelenting

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.