GD onderzoekt of kobaltstatus direct meetbaar is

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD onderzoekt of kobaltstatus direct meetbaar is

11-2-2013: 

De GD gaat onderzoeken of de bepaling van kobalt op een directe manier in bloed te meten is. Tot nu toe wordt de bepaling van de status van kobalt indirect gemeten via vitamine B12 in serum. Het onderzoek is mede ingegeven door de grote interesse die blijkt voor het abonnement GD Tankmelk Mineralen, waarbij de spoorelementen selenium en jodium kunnen worden gemeten in tankmelk. De resultaten worden in de loop van 2013 verwacht.

Voor herkauwers en zeker voor melkleverende koeien is kobalt van essentieel belang. Een goede energievoorziening en dus goede melkproductie is sterk afhankelijk van kobalt. Kobalt wordt ingebouwd in vitamine B12 en zorgt dan voor een optimale energievoorziening (vooral de glucose-huishouding). De GD gaat na of de kobaltstatus bij runderen met nieuwe apparatuur (ICP-MS) ook direct te meten is. Dit heeft als voordeel dat men beter de voorziening van kobalt kan meten. Het gehalte van vitamine B12 is ook afhankelijk van een goede penswerking. Daarom moet bij een verlaagd vitamine B12 niet alleen denken aan een tekort aan kobalt maar ook aan een pensverzuring. Bij het direct meten van kobalt in bloed is dat niet nodig.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.