BVD uitbraken in Duitsland

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

BVD uitbraken in Duitsland

22-2-2013: 

In Duitsland is men al enkele jaren bezig met BVD bestrijding. Persistente virusdragers moeten worden opgespoord en veehouders mogen vaccineren. Nu de bestrijding in een vergevorderd stadium is, stoppen sommige veehouders al met vaccineren, hoewel er in de omgeving nog bedrijven voorkomen met primaire BVD infecties.

Sinds vorige maand zijn er in NoordRijn Westfalen (deelstaat tegen Overijssel, Gelderland en Limburg) bedrijven waar BVD uitbraken zijn opgetreden met ernstige verschijnselen. De dieren hebben hoge koorts en diarree. Kalveren tot 4 maanden kunnen  bloedingen vertonen (haemoragische diathese) en bij veel jongvee worden slijmvliesleasies gezien. De uitval op enkele bedrijven is hoog. Ook volwassen koeien laten soms problemen zien (wellicht in deze leeftijdsgroep nog meer bescherming door afweerstoffen). Op 6 bedrijven is door het Friedrich Loeffler instituut (FLI, het Duitse referentie laboratorium) BVD type II aangetoond.

In Nederland worden BVD stammen meestal niet getypeerd. Uitgezonderd in 1999 toen IBR vaccin met BVD type II was verontreinigd, is in Nederland bij de typeringen alleen BVD type I aangetroffen. In België en Duitsland zijn af en toe wel type II stammen gevonden. Ook type I stammen kunnen ernstige klinische problemen met koorts, diarree, verwerpen en sterfte veroorzaken.

Enten met reguliere BVD vaccins geeft kruisbescherming tegen type II.  D.w.z. er worden minder of geen klinische verschijnselen gezien. Of vaccinatie ook bescherming van de vrucht tegen type II geeft, is niet onderzocht.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.