Watervergiftiging bij pinken

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Watervergiftiging bij pinken

3-1-2013: 

Onlangs zijn op een opfokbedrijf met 25 pinken, 8 pinken ernstig ziek geworden nadat de watertoevoer naar de drinkbakken 2 dagen niet gefunctioneerd had. Eén pink is gestorven en een ander lag tegen de grond.

De pinken werden een dag na het herstellen van de watertoevoer ziek en vertoonden zenuwverschijnselen die ook voorkomen bij pas afgekalfde koeien met acute slepende melkziekte. De pinken hadden geen koorts en er waren op dat moment geen andere afwijkingen te zien. 
De gestorven pink is voor sectie ingestuurd naar de GD. Daar bleek bruine urine in de blaas te zitten; waarschijnlijk het gevolg van omgezette bloedkleurstof. Ook zat er in de pens veel waterige inhoud, had de lebmaag een bloederige inhoud en meerdere zweren. De dunne darm was leeg. De rest van sectie was niet afwijkend.
Op het bedrijf is daarna nog één pink gestorven. Bij één pink is bloedwateren gezien en twee pinken hebben verworpen. Bij bloedonderzoek van deze dieren werden geen afweerstoffen tegen Brucella abortus en Leptospirose hardjo aangetoond. Ook bleek uit onderzoek bij één van deze dieren dat er geen sprake was van BVD of IBR. De overige pinken herstelden geleidelijk. Sommige dieren waren nog wat minder actief.

De ziektegeschiedenis, de ziekteverschijnselen en de waarnemingen bij sectie op de gestorven pink wijzen op watervergiftiging als oorzaak van de beschreven problemen. Als runderen in korte tijd veel water drinken na een relatief lange periode van dorsten, kan het evenwicht van de mineralenconcentratie in het bloed ernstig verstoord raken, waardoor de rode bloedcellen openbarsten. De dieren sterven door het ontstane zuurstofgebrek of vertonen zenuwverschijnselen. De rode bloedkleurstof wordt uitgescheiden met de urine, waardoor het bloedwateren ontstaat.
Bij ernstig zieke dieren kan men bloedtransfusie overwegen in een poging het leven te redden, maar meestal is het te laat om nog iets te doen. In minder ernstige gevallen kan spontaan herstel optreden.
Advies is om, zodra een dergelijke calamiteit met het drinkwatersysteem opgemerkt wordt, de dieren de eerste uren in kleine hoeveelheden drinken te geven en daarna de waterleiding pas weer aan te sluiten.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.