Nieuwe PCR voor lymfoproliferatieve aandoeningen bij de hond

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Nieuwe PCR voor lymfoproliferatieve aandoeningen bij de hond

14-1-2013: 

De GD heeft een nieuwe PCR voor lymfoproliferatieve aandoeningen bij de hond ontwikkeld (PCR for Antigen Receptor Rearrangement = PARR). Deze PCR is gebaseerd op het fenomeen DNA ‘rearrangement’ dat tijdens de maturatie van B- en T-lymfocyten plaatsvindt.

Bij ontstekingsprocessen zal dit resulteren in een polyclonale rearrangement, waardoor de lymfocytenpopulatie als geheel kan reageren op een groot scala aan antigenen. Bij lymfomen, in welke vorm dan ook, ontstaat daarentegen een tumoreuze proliferatie van één gemuteerde T- of B-cel, wat gekenmerkt wordt door een monoclonale rearrangement. Deze unieke DNA rearrangement kan door middel van de PCR aangetoond worden in formaline-gefixeerd weefsel, waardoor het mogelijk is om een monoclonale (tumoreuze) lymfoïde proliferatie te onderscheiden van een polyclonale (reactieve) lymfoïde proliferatie.

Met name bij de kleincellige lymfoïde proliferaties met een lage mitose index en bij zogenaamde indolente lymfomen kan het moeilijk zijn om door middel van histopathologisch en aanvullend immuunhistochemisch onderzoek onderscheid te maken tussen een tumoreuze of een reactieve lymfoïde proliferatie. In dergelijke gevallen biedt deze nieuwe technologie uitkomst, wat resulteert in een hogere sensitieve en specifieke diagnose.

 Hond lymfoomdiagnostiek

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.