Kalverdiarree: het komt nu op hygiëne aan

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kalverdiarree: het komt nu op hygiëne aan

31-1-2013: 

Nu komt het op hygiëne aan

Via pathologie en via GD Veekijker worden we in deze periode (tweede helft stalseizoen) veel meer gebeld over diarreeproblemen bij fokkalveren. De belangrijkste oorzaak van diarree in de leeftijd tussen 4-21 dagen, is een combinatie van rota-, coronavirus en Cryptosporidiën. Oplopende infectiedruk en hoge hokbezetting zorgen ervoor dat kalveren op steeds jongere leeftijd klinisch last krijgen van deze vormen van diarree. Aanpak met medicijnen is lastig en valt vaak tegen doordat de darmcellen beschadigd zijn.

Preventief is er veel te bereiken!

Besmetting met het  rotavirus en cryptosporidiën lopen de jonge kalveren via de oudere koppelgenoten(10-21 dagen)op. De preventie is dus gebaseerd op een strikte leeftijdsscheiding tussen dieren ouder en dieren jonger dan 2 weken: boxjes goed reinigen, ontsmetten en laten drogen voordat er nieuwe kalveren in komen, voedering altijd van jong naar oud, boxjes voldoende uit elkaar zetten zodat er geen direct contact tussen die leeftijdsgroepen is , jonge kalveren tot 2 weken eigen boxjes en emmers geven etc. Bij consequent doorvoeren van deze maatregelen zal de infectiedruk bij de jonge dieren dalen en daarmee de klinische verschijnselen afnemen. Naast optimalisatie van de hygiëne is een andere goede preventieve maatregel het langer dagelijks verstrekken van een kleine hoeveelheid (200 ml) biest aan kalveren tot 10 dagen leeftijd. Deze biest bevat nl. hoge concentraties afweerstoffen tegen darminfecties en voorkomen aanhechting van ziektekiemen in de dunne darm.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.