GD investeert in snelle detectiemethodiek voor boterzuur en mastitis

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD investeert in snelle detectiemethodiek voor boterzuur en mastitis

1-1-2013: 

Samen met Qlip is de GD een project gestart om specifieke bacteriën te detecteren aan de hand van hun geurstoffen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van headspace gaschromatografie (GC) met slimme data-analyse. Voor het project hebben de Europese Unie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en de provincie Gelderland subsidie verstrekt. Het project richt zich specifiek op boterzuurbacteriën en mastitispathogenen. Uit onderzoek door de WUR is bekend dat bacteriën in de koemelk “geurstoffen” afscheiden. Qlip en de GD proberen nu de stap te maken naar toepassingen in de praktijk.

Detectie van boterzuurbacteriën met GC heeft de potentie om meer specifiek, sneller en relatief goedkoop de aanwezige sporen aan te tonen. Hierdoor zijn melkveehouder en zuivelonderneming in staat sneller en gerichter hygiëne- of beheersmaatregelen te treffen.
Uiergezondheid is op het gebied van diergezondheid de grootste kostenpost op het melkveebedrijf. Vroeg ingrijpen bij uierinfecties vergroot de kans op genezing en beperkt de schade. Bacteriologisch onderzoek heeft als doel de mastitisveroorzaker(s) op te sporen en tot de beste behandeling te komen, dit met een zo beperkt en beheerst mogelijk gebruik van antibiotica. Ten opzichte van het huidige BO-onderzoek is GC-detectie potentieel een sneller en goedkoper alternatief.

Het project is in januari 2010 gestart en loopt door tot in 2013.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.