Houd lammerende schapen weg van runderen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Houd lammerende schapen weg van runderen

31-1-2013: 

Schapen en runderen kunnen bepaalde ziekten aan elkaar overdragen. Bekende voorbeelden zijn leverbot  en boosaardige catarraalkoorts (BCK). Vooral in de lammertijd besmetten ooien hun lammeren met het BCK-virus. En deze lammeren maken op een gemiddelde leeftijd van 6-8 weken de primaire infectie door en verspreiden hierbij via hun luchtwegen grote hoeveelheden virus.  Schapen worden niet ziek van het BCK-virus, maar infecties bij runderen verlopen bijna altijd dodelijk. Uitbraken met BCK komen jaarlijks voor. De sterfte bij koeien en/of pinken varieert daarbij van een enkel dier tot enkele tientallen dieren per bedrijf.

Huisvest daarom in de aflammerperiode geen schapen en runderen in één stal. Laat schapen nooit lammeren achter de koeien of op de voergang. Runderen kunnen elkaar onderling niet besmetten.

 

schaapmetlam

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.