Schmallenbergvirus aangetoond bij verworpen kalf

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Schmallenbergvirus aangetoond bij verworpen kalf

17-12-2012: 

Eind november 2012 is bij een kalf dat voor sectie is binnengekomen bij de GD een infectie met schmallenbergvirus (SVB) aangetoond. Het betreft een op 8 maanden dracht verworpen kalf van een (één keer) geïnsemineerde pink, die geen ziekteverschijnselen had vertoond. De hele draagtijd van deze pink was in 2012, zodat ook in 2012 de infectie moet hebben plaatsgevonden.

Het verworpen kalf is afkomstig van een jongvee-opfokbedrijf. In september 2012 hebben op het bedrijf nog drie pinken verworpen. Geen van deze drie verworpen vruchten vertoonde uiterlijk aangeboren afwijkingen. Eén vrucht is opgestuurd naar de GD voor onderzoek, waarbij geen afwijkingen en geen oorzaak voor verwerpen zijn vastgesteld.

Sinds het opheffen van de nationale meldplicht voor aangeboren afwijkingen bij vruchten van herkauwers (6 juli 2012) zijn er al vaker afwijkende kalveren gemeld bij de GD, maar hierin werd tot nu toe geen SBV aangetroffen (vóór het opheffen van de meldplicht werd bij 18% van de onderzochte kalveren met typische verschijnselen het schmallenbergvirus aangetroffen). In de zomer van 2012 werd door het CVI bij een vaars bedoeld voor export SBV in het bloed vastgesteld.
In 2011 werden de eerste afwijkende kalveren gemeld vanaf de eerste week december. Afwijkende lammeren werden al iets eerder gemeld. Ook dit jaar is SBV iets eerder vastgesteld bij lammeren.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.