PPID: storing in de hormoonafgifte

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

PPID: storing in de hormoonafgifte

12-12-2012:  PPID staat voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction. De ziekte werd vroeger Ziekte van Cushing genoemd, maar nu we veel meer van de achtergronden weten blijkt deze naam niet juist. Kort gezegd is PPID een storing in de hormoonafgifte bij een paard. Een van de delen van de hersenen geeft bij paarden met PPID te veel hormonen af, doordat een stof die normaalgesproken de hormoonaanmaak remt, niet wordt geproduceerd. Dit teveel aan hormonen kan onder andere vetophoping en een lange, krullerige ‘wintervacht’ veroorzaken, maar ook ernstigere verschijnselen zoals hoefbevangenheid en suikerziekte. Uit onderzoek in Groot Brittannië en Australië blijkt dat 20% van de paarden ouder dan 15 jaar PPID heeft of ontwikkelt. Ook jongere paarden, vanaf 7 jaar, kunnen PPID ontwikkelen. De GD heeft sinds kort een betrouwbare test in huis om paarden en pony's te onderzoeken op PPID. Heeft u vragen of vermoedt u dat uw paard PPID heeft, neem dan contact op met uw dierenarts.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.