Meer salmonellose in het najaar

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meer salmonellose in het najaar

28-11-2012: 

Salmonella staat, vooral nu, erg in de belangstelling. Op melkveebedrijven worden in het najaar namelijk vaker salmonella-uitbraken gezien dan in andere seizoenen. De meeste uitbraken met ziekteverschijnselen worden veroorzaakt door Salmonella Dublin. Salmonella Dublin kan diarree (70% van de uitbraken), suffe dieren (52%), abortus (52%), longontsteking (40%), gewrichtsontsteking (20%), afsterven van staart- of oorpunten (4%) en sterfte (80%) veroorzaken bij één of meerdere dieren. Op een bedrijf kan een uitbraak bij alleen volwassen vee, bij alleen jongvee of bij zowel volwassen vee als jongvee optreden.

In de acute fase van een uitbraak zijn de hygiëne, scheiding van de verschillende diergroepen, het verhogen van de weerstand tegen salmonellose en de isolatie en behandeling van zieke runderen belangrijk. Deze maatregelen moeten zo snel mogelijk na de eerste zichtbare klinische klachten worden getroffen om de verspreiding van de infectie op het bedrijf te beperken.

Met mestonderzoek, bloedonderzoek of sectie kunt u erachter komen of de ziekte bij de runderen veroorzaakt is door salmonella. Wilt u salmonella op uw bedrijf bestrijden? Lees hier wat de GD allemaal voor u kan betekenen.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.