Gumboro (weer) op de loer?!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Gumboro (weer) op de loer?!

21-11-2012: 

Van 18 december 2012 tot nu is er een toename in meldingen van Gumboro bij de GD gedaan. De meeste melding betreffen vleeskuikens. De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval, met bij sectie afwijkende bursa’s en eventueel bloedingen in de spieren. Recentelijk zijn er geen bursa’s opgestuurd naar de GD om het Gumboro-virus te isoleren en te typeren. In het verleden bleken vrijwel alle uitbraken het gevolg te zijn van infectie met het zeer virulente veldvirus DV86.

Wij adviseren pluimveehouders alert te zijn op uitbraken in de buurt en het toelaten van vangploegen op het bedrijf. Het Gumboro-virus is een zeer besmettelijk virus, dat vooral via mest wordt overgedragen. Wij vragen dierenartsen om uitbraken van Gumboro te blijven melden bij de GD, ook al wordt de grens voor wat betreft het melden van uitval niet overschreden, zodat we elkaar (en de veehouders) op de hoogte kunnen houden van de situatie.

gumboro kaart

Geolocatie Gumboro meldingen van 18 december t/m 1 februari 2013

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.