Klinisch chemisch onderzoek? Let op de temperatuur!

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Klinisch chemisch onderzoek? Let op de temperatuur!

16-10-2012: 

De GD verwerkt dagelijks enkele tientallen bloedmonsters van paarden en gezelschapsdieren voor klinische chemie. Voor een betrouwbare uitslag is het van groot belang dat bloed op een stabiele en juiste temperatuur wordt verstuurd.

Wanneer EDTA-bloed wordt bewaard bij 2 tot 8 °C is tot 48 uur na bloedafname hematologisch onderzoek mogelijk. Bij kamertemperatuur tot 24 uur. Wanneer het bloed bevriest gaan de rode bloedcellen kapot en is het bloed te hemolytisch voor onderzoek, waardoor sommige bepalingen minder nauwkeurig kunnen worden. Ook het eiwitspectrum wordt minder betrouwbaar omdat hemoglobine het spectrum vals verhoogt. Bilirubine is eveneens heel gevoelig voor storing door hemolyse.

Naast enzymen en eiwitten zijn ook bepaalde cellen gevoelig voor sterke temperatuurschommelingen. Zo gaan sommige witte bloedcellen (lymfocyten) sneller kapot dan andere (granulocyten) waardoor ten onrechte een ontstekingsbeeld kan ontstaan. LDH is gevoelig voor bevriezen: zodra serum ingevroren is geweest zal het LDH uiteenvallen en minder werkzaam zijn, waardoor een verlaagde waarde wordt gemeten. Bloed dat te warm is bewaard kan weer andere verstoringen geven: bij te warm bewaren van het bloed zal zowel insuline als ACTH vals verlaagd zijn.

Het is dus van groot belang bloedbuizen voor speciale bepalingen -zoals insuline en ACTH-gekoeld te verzenden. Indien u het bloed niet direct opstuurt, dient u het serum te scheiden van de bloedcellen. Het serum kunt u maximaal 1 week bewaren bij 2 tot 8 °C. Materialen voor gekoeld verzenden zijn te bestellen bij GD.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.