Houd jongvee Dermatitis digitalis-vrij

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Houd jongvee Dermatitis digitalis-vrij

18-10-2012:  In Friesland is gedurende een periode van twee jaar onderzoek gedaan naar klauwaandoeningen bij jongvee. Dit betrof klauwaandoeningen met een prevalentie hoger dan 15%: digitale dermatitis (voorheen de ziekte van Mortellaro, DD), stinkpoot (SP) en zoolbloedingen (SH). Uit de resultaten blijkt onder meer dat het percentage met DD besmette dieren vooral toenam in de periode na de eerste partus. Ook blijkt het voorkomen van DD bij jongvee het risico op DD in een latere levensfase aanzienlijk te vergroten. Een goede reden om te proberen jongvee DD-vrij te houden.

Het onderzoek in Friesland werd gehouden op vijf bedrijven met en vijf bedrijven zonder weidegang. De dieren zijn vier keer per jaar in de klauwbekapbox beoordeeld. Het percentage besmette dieren met DD nam vooral toe in de periode na de eerste partus op zowel bedrijven met als zonder weidegang. SP nam al eerder duidelijk toe, namelijk in het tweede levensjaar en na afkalven, en was ook afhankelijk van het voorkomen op eerdere leeftijd. SH vertoonde een fluctuerend patroon en weidegang noch het eerder voorkomen heeft een effect.

De kans op DD (nauwelijks aanwezig bij dieren < 1 jaar) was significant minder aanwezig op bedrijven met weidegang en dit varieerde van heel veel minder tot iets minder (OR=0.12-0.65), afhankelijk van de maand van observatie (het minst in de weideperiode). Weidegang was ook geassocieerd met minder SP en ZB en ook weer met name in de weideperiode. Het voorkomen van DD bij jongvee vergrootte het risico op DD na het afkalven serieus (OR=6), dus dieren die als jongvee geen DD doormaken, hebben ook een veel kleinere kans dit later als vaars te krijgen. Dit is een goede reden om te proberen om jongvee DD-vrij te houden (aparte laarzen en/of in ieder geval schone laarzen en een ontsmettingsbak voor de jongveestal). Ook het huisvesten van jongvee samen met droge koeien vergroot de kans op klauwproblemen (o.a. DD) aanzienlijk na het afkalven.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.