Diarree bij fokkalveren

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Diarree bij fokkalveren

18-10-2012:  In Zweden is op 75 bedrijven onderzoek gedaan naar het voorkomen van de mestpathogenen  Cryptosporidium parvum en Giardia intestinalis in vergelijking met andere mestpathogenen. In totaal zijn 270 monsters geanalyseerd en gerelateerd aan de aanwezigheid van ziekteverschijnselen (met name diarree). Gelijk aan eerder onderzoek door de GD in Nederland was C. parvum, al dan niet in combinatie met rotavirus, de meest prevalente pathogeen. G. intestinalis was aanwezig bij 30% van de kalveren met diarree en bij 23% van de gezonde kalveren. De prevalentie van coronavirus en E. coli K99 was, ook net als bij het Nederlandse onderzoek, erg laag <3%. C. parvum en G. intestinalis werden aangetroffen in monsters van kalveren van 7 tot 84 dagen oud en gedurende alle seizoenen. Omdat beide parasieten potentieel zoönotisch zijn, is specifieke aandacht hiervoor vereist.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.