Werkwijze aanvraag individueel melkonderzoek

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Werkwijze aanvraag individueel melkonderzoek

10-9-2012: 

De GD onderzoekt zowel individuele melkmonsters van runderen als tankmelkmonsters. Als u individuele melkmonsters wilt onderzoeken, download dan hier het inzendformulier. Op het formulier kunt u aangeven op welke ziekten u de melkmonsters wilt laten onderzoeken (salmonellose, paratuberculose, neosporose, leptospirose en/of IBR). Op het formulier kunt u ook aangeven bloedmonsters van de niet-melkgevende runderen te willen laten onderzoeken. In dat geval sturen wij u daarvoor een extra inzendformulier, een stallijst en stickers voor identificatie van de bloedmonsters.

Het ingevulde formulier kunt u voorafgaand aan de melkcontrole per post of fax naar de GD sturen. Let op: of u vervolgens nog actie moet ondernemen is afhankelijk van het feit of u (en hoe u) MelkProductieRegistratie (MPR) laat uitvoeren. Op het inzendformulier staat duidelijk vermeld wat u in welk geval moet doen.

Bij onderzoek voor het opsporen van salmonelladragers adviseren wij u om zowel de melkgevende runderen als droogstaande runderen en alle jongvee (incl. alle nuchtere kalveren) te onderzoeken. De ervaring leert dat op ongeveer de helft van de bedrijven één of meer salmonelladragers worden gemist wanneer alleen de melkgevende runderen worden onderzocht.

Als u zowel individueel melkonderzoek als bloedonderzoek laat uitvoeren, streep dan de melkgevende runderen die in het individuele melkonderzoek zitten uit de lijst van runderen waarvan bloedmonsters worden genomen. Controleer nauwkeurig of u alle dieren heeft laten bemonsteren. In de praktijk zien wij dat er zonder zo’n controle nog wel eens dieren worden gemist.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.