Met name in West–Nederland ernstige leverbotbesmetting mogelijk

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Met name in West–Nederland ernstige leverbotbesmetting mogelijk

14-9-2012: 

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht dat vooral in de leverbotgebieden in West–Nederland in augustus een leverbotinfectie is afgezet op het gras.

De korte maar hevige winter bleek in het voorjaar geen invloed te hebben gehad op de slakkenpopulatie en omstandigheden in het voorjaar zorgden voor een normale verjonging. Gedurende de zomer is vooral in het westen van Nederland voldoende neerslag gevallen om te zorgen voor een gestage opbouw van de slakkenpopulatie. In Oost–Nederland is juist veel minder neerslag gevallen.
Voldoende neerslag, een voldoende hoge temperatuur, veel leverboteieren en veel leverbotslakken vormen de ideale omstandigheden voor een ernstige leverbotbesmetting. Op basis van de voorlopige gegevens is gebleken dat de eerste besmettingen al in augustus hebben plaatsgevonden. Schapen die in West–Nederland in leverbotgevaarlijke gebieden hebben gelopen, lopen een verhoogde kans op sterfte door acute leverbot.

Behandeling schapen en rundvee
De Werkgroep Leverbotprognose adviseert om schapen alleen na onderzoek te behandelen en bij voorkeur te verweiden naar goed ontwaterde percelen. Schapen die in West–Nederland vanaf augustus op leverbotgevaarlijke percelen hebben gelopen moeten vanaf half september worden behandeld en naar goed ontwaterde percelen worden verweid.

Bij twijfel dient rundvee eerst te worden onderzocht. Wanneer uit dit onderzoek blijkt dat ook de melkgevende dieren moeten worden behandeld, raadpleeg dan uw dierenarts.

Bij twijfel is het zinvol om bij de GD  bloedonderzoek te laten verrichten. Per diersoort (bij voorkeur dieren na hun eerste weideseizoen) zijn voor een goed onderzoek minimaal vijf monsters per leeftijdscategorie nodig.

Voorkom resistentie
Om resistentie te voorkomen is het bij het behandelen van zowel schapen als rundvee van het grootste belang om het juiste gewicht van het dier te schatten of te meten, zodat de juiste dosis van het geneesmiddel kan worden toegediend.

Klik hier voor het complete bericht, inclusief een kaart van Nederland waarop het besmettinsgevaar per regio is aangegeven.

De leverbot is een parasiet die voorkomt bij graseters zoals rund, schaap, geit, haas en ree. Acute leverbot is alleen aan te tonen door middel van bloedonderzoek of onderzoek van dode dieren. Chronische leverbot is aan te tonen door bloed-, tankmelk- en/of mestonderzoek en door sectie. Lees meer.

Klik hier voor de folder 'Aanpak leverbot op melkveebedrijven met een salmonella-infectie'.

 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.