Uitslagen tankmelkonderzoek schmallenbergvirus bekend

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Uitslagen tankmelkonderzoek schmallenbergvirus bekend

27-8-2012: 

In de afgelopen twee maanden werd melkveehouders de mogelijkheid geboden om éénmalig tankmelkonderzoek op afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus uit te laten voeren.
De eerste veehouders die van deze mogelijkheid gebruik hebben gemaakt, hebben afgelopen weekend de uitslagen per post ontvangen. Half september zullen de uitslagen van de tweede ronde bekend worden gemaakt.

In de tankmelkmonsters van 92% van de bedrijven werden veel afweerstoffen aangetoond. Dit betekent dat op deze bedrijven meer dan 50% en in de meeste gevallen zelfs 80-100% van de aanwezige melkgevende dieren de infectie met het schmallenbergvirus heeft doorgemaakt. Op 6% van de bedrijven uit deze onderzoeksronde zijn weinig afweerstoffen aangetoond (op deze bedrijven heeft 20-50% van de melkgevende dieren de infectie doorgemaakt) en 2% van de deelnemende bedrijven heeft de uitslag “geen afweerstoffen aangetoond” ontvangen. Op laatstgenoemde bedrijven heeft minder dan 20% van de melkgevende dieren de infectie doorgemaakt. Deze resultaten ondersteunen het beeld van massale verspreiding van de infectie over heel het land.
Dieren die de infectie hebben doorgemaakt, zijn volgens verwachting niet meer gevoelig voor infectie met het schmallenbergvirus en zullen dus ook geen afwijkend kalf meer krijgen door een infectie met het virus tijdens de dracht. 

Klik hier voor het interview dat GD-dierenarts Piet Vellema gaf aan de NOS.

Update per 31 augustus 2012: de actie 'éénmalig tankmelkonderzoek op afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus' is per 30 augustus 2012 verlopen. U kunt zich hiervoor dus ook niet meer aanmelden via deze website. Heeft u niet meegedaan aan de campagne, maar bent u wel benieuwd naar de status op uw bedrijf? Stuur dan in overleg met uw dierenarts een tankmelkmonster naar de GD. De kosten bedragen €19,50 excl.btw en inzendkosten a €9,20.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.