Leverbotinfecties bij runderen

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Leverbotinfecties bij runderen

27-8-2012: 

Afgelopen paar weken is de Veekijker meerdere keren benaderd met vragen over de diagnostiek en behandeling van leverbot bij runderen. Deze vragen worden enerzijds ingegeven in het kader van de aanpak van salmonella en anderzijds vanwege actuele klachten, die mogelijk veroorzaakt worden door leverbot.
Bij secties bij kleine herkauwers zijn vooralsnog oude infecties aangetroffen. Dit betreft in de regel dieren van bedrijven waar geen behandeling of een niet adequate behandeling heeft plaatsgevonden. Er zijn wel aanwijzingen dat het risico op leverbotbesmetting dit jaar hoger zal zijn dan vorig jaar. In de week van 10 september wordt de voorlopige leverbotprognose verwacht. Zodra beschikbaar, zal deze prognose hier op de website worden gezet.
Voor het diagnosticeren van klinische leverbotinfecties kan gebruik gemaakt worden van het ELISA-bloedonderzoek op afweerstoffen tegen leverbot, al dan niet aangevuld met onderzoek op verhoogde leverenzym-waardes. Bij leverschade door leverbot zullen met name gammaGT, GLDH en ALP en in iets mindere mate AST (GOT) verhoogd zijn.

Klik hier voor de folder 'Aanpak leverbot op melkveebedrijven met een salmonella-infectie'.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.