Kopertekort bij rundvee

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Kopertekort bij rundvee

29-8-2012: 

Indien rundvee alleen ruwvoer krijgt, zoals gras, maïs, graszaadhooi en/of stro, treedt regelmatig een kopertekort op. De verschijnselen van een kopertekort zijn in eerste instantie vaak onduidelijk.

Indien een kopertekort langer aanhoudt en/of groter is, kunnen meerdere verschijnselen optreden zoals verminderde groei, doffe haarkleur, verminderde vruchtbaarheid, diarree, verdikte kogels en ontkleuring van de zwarte haren. Dit laatste verschijnsel kan optreden rond de ogen, de zogenaamde ‘’koperbril’’. Echter, ook bij dieren zonder een dergelijke ontkleuring kan er sprake zijn van een kopertekort.
Kopertekort kan optreden bij alle grondsoorten en dan vooral op veengronden en armere zandgronden. Een rund kan een kopertekort krijgen door een verlaagde hoeveelheid koper in het voer, maar ook doordat de opname van koper door het rund geremd wordt door hogere hoeveelheden van met name molybdeen  en zwavelhoudende verbindingen in het rantsoen. Bekijk daarom bij het analyseren van het voer niet alleen naar de koperwaarde, maar ook naar de waarden van molybdeen en zwavel.
Een kopertekort kan aangetoond worden door middel van bloedonderzoek, maar hiermee kan niet worden aangetoond hoeveel kopervoorraad het dier nog in het lichaam heeft. Dit kan wel door het onderzoeken van stukjes leverweefsel, die door de dierenarts genomen worden via  leverpuncties.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.