Meldplicht schmallenbergvirus afgeschaft

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Meldplicht schmallenbergvirus afgeschaft

5-7-2012: 

De nationale meldplicht voor veehouders en dierenartsen van misvormd geboren herkauwers en de meldplicht voor laboratoriummedewerkers wordt afgeschaft op 6 juli 2012. Het verloop van deze ziekte kan verder voldoende worden gevolgd via de reguliere monitoring van dierziekten in Nederland die wordt uitgevoerd door de GD. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in een brief aan de Tweede Kamer.

Het meldplicht voor veehouders en dierenartsen was ingesteld op 20 december 2011. Vanaf die datum moesten misvormd geboren herkauwers gemeld worden, waarna het lam of kalf werd opgehaald voor nader veterinair onderzoek bij de GD en het Centraal Veterinair Instituut (CVI). Op 2 februari 2012 is ook voor laboratoriummedewerkers een meldplicht ingesteld voor het melden van besmettingen met het schmallenbergvirus. Het doel van de meldplicht was het verzamelen van gegevens, zodat meer bekend zou worden over de aard en omvang van de nieuwe, onbekende ziekte veroorzaakt door het schmallenbergvirus.

Inmiddels is dat doel bereikt; er is veel informatie verzameld over de klinische en pathologische verschijnselen bij pasgeboren kalveren en lammeren. Via een eerste onderzoek op antistoffen is duidelijk geworden dat het schmallenbergvirus zich over heel Nederland verspreid heeft. De impact van de ziekte is beperkt gebleven, slechts op een beperkt aantal rundvee- en schapenbedrijven zijn klinische verschijnselen gemeld (respectievelijk op 3,7% en 2,5% van de bedrijven). Er zijn, na serologisch onderzoek bij mensen door het RIVM, geen aanwijzingen dat het schmallenbergvirus zich naar mensen kan verspreiden. Internationaal is besloten om de meldingen van het schmallenbergvirus aan de OIE te beëindigen. Er is geen Europese meldplicht ingesteld.

Voor melkveehouders is het mogelijk om tot 30 augustus gebruik te maken van de mogelijkheid om de tankmelk éénmalig te laten onderzoek op afweerstoffen tegen het schmallenbergvirus. U ontvangt dan in september de uitslag van dit tankmelkonderzoek. Deelname kost 19,50 excl.btw, is éénmalig en verplicht u verder tot niets.

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.