Zomerwrangbacterie heeft nieuwe naam

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zomerwrangbacterie heeft nieuwe naam

28-6-2012: 

Meestal wordt bij zomerwrang een combinatie van bacteriën gevonden. De belangrijkste verwekker, Arcanobacterium pyogenes, heeft onlangs een nieuwe naam gekregen, namelijk Trueperella pyogenes.  Deze kiem nestelt zich in het uierweefsel op het moment dat er geen melkproductie is.

We zien zomerwrang dan ook voornamelijk bij droogstaande koeien en jongvee. De zomerwrangvlieg (Hydrotaea irritans), die deze kiemen overbrengt,  is voornamelijk actief van juni tot en met september en het liefst bij warm en vochtig weer en weinig wind. De vlieg komt het meest voor op zandgronden in bosrijke gebieden of in de buurt van struikgewas. 

Preventie van groot belang

Een zomerwranginfectie geeft meestal een acute, zeer pijnlijke uierontsteking. Vanwege de vaak grote hoeveelheid pusvorming wordt een antibioticabehandeling bemoeilijkt. Het regelmatig leegtrekken van het aangedane kwartier,  of soms splijten van  de speen,  is dan ook van belang voor een goede afvoer van pus. Ondanks een goede en snelle behandeling zijn de vooruitzichten op volledige genezing ongunstig. Preventie is dus van groot belang! Naast vliegenbestrijding tijdens het weideseizoen (oorflappen of pour-on-middelen) is het gebruik van een goede droogzetter een belangrijke preventieve maatregel. 

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.