Zomerwrang: Arcanobacterium wordt Trueperella pyogenes

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

  • Windows
    Mac OS
  • Zoom in
  • Zoom uit
  • Zoom 100%
  • Muiswiel op / neer

Diersoorten

Zomerwrang: Arcanobacterium wordt Trueperella pyogenes

28-6-2012: 

De zomer is in aantocht en dat betekent ook weer meer kans op zomerwrang (zomermastitis). De zomerwrangvlieg  (Hydrotaea irritans) speelt daarbij een belangrijke rol.

Nieuwe naam
Meestal wordt bij zomerwrang een combinatie van bacteriën gevonden. De belangrijkste verwekker, Arcanobacterium pyogenes, heeft onlangs een nieuwe naam gekregen, namelijk Trueperella pyogenes. Bij de GD werd in 2011 Trueperella pyogenes in 1,8 % van de BO positieve melkmonsters gevonden. Deze ‘etterkiem’ nestelt zich in het uierweefsel op het moment dat er geen melkproductie (en uitspoeling van kiemen) is. We zien zomerwrang dan ook voornamelijk bij droogstaande koeien en jongvee (denk ook aan vleesvee). De zomerwrangvlieg is voornamelijk actief van juni tot en met september en het liefst bij warm en vochtig weer en weinig wind. De vlieg komt het meest voor op zandgronden in bosrijke gebieden of in de buurt van struikgewas.

Zeer pijnlijk
Een infectie geeft meestal een acute, zeer pijnlijke uierontsteking die gekenmerkt wordt door een dikke bloederige of etterige uitvloeiing waarbij de aangetaste kwartieren en spenen sterk opzwellen. De dieren hebben vaak (soms zeer hoge) koorts, weinig eetlust en zonderen zich af. Bij een vermoeden van zomerwrang dient snel ingegrepen te worden. Trueperella pyogenes is gevoelig voor penicilline, maar een behandeling wordt bemoeilijkt door een vaak grote hoeveelheid pusvorming. Naast zowel een lokale als systemische behandeling is ook het regelmatig leegtrekken van het aangedane kwartier van cruciaal belang voor de genezing. In sommige gevallen is het splijten van de speen noodzakelijk voor voldoende afvoer van pus. Omdat zomerwrang over het algemeen een zeer pijnlijke aandoening is moet de therapie ondersteund worden met pijnstilling.

Preventie van belang
Ondanks een goede en snelle behandeling zijn de vooruitzichten op volledige genezing ongunstig: het uierweefsel wordt vaak volledig verwoest. Preventie is dus van groot belang! Naast vliegenbestrijding tijdens het weideseizoen (d.m.v. oorflappen of pour-on middelen) is het gebruik van een goede droogzetter een belangrijke preventieve maatregel.

Ing. Sabine Tijs, zoötechnisch specialist uiergezondheid

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.