GD zoekt controlebedrijven voor onderzoek schmallenbergvirus

Zoomfunctie

Moeite met het lezen van de tekst? Vrijwel alle populaire browsers geven u controle over hoe groot websites worden weergegeven.

 • Windows
  Mac OS
 • Zoom in
 • Zoom uit
 • Zoom 100%
 • Muiswiel op / neer

Diersoorten

GD zoekt controlebedrijven voor onderzoek schmallenbergvirus

6-6-2012: 

De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een vervolgstudie gestart naar het schmallenbergvirus. Het doel van dit onderzoek is het vaststellen van ziekteverschijnselen, risicofactoren voor de insleep en verspreiding van het schmallenbergvirus op rundveebedrijven en het maken van een inschatting van de geleden schade. In de vervolgstudie onderzoeken we zowel bedrijven die afwijkende kalveren hebben gehad (‘casebedrijven’) als bedrijven die dat niet hebben gehad (‘controlebedrijven’). We hebben voldoende casebedrijven, maar we zoeken nog controlebedrijven. We vragen u daarom vriendelijk ons hierbij te helpen door na te denken over bedrijven binnen uw praktijk die we kunnen benaderen voor deelname aan dit onderzoek. Hieronder staat puntsgewijs weergegeven aan welke criteria de controlebedrijven moeten voldoen en waaruit het onderzoek bestaat.

 

Criteria controlebedrijven

 • Geen ziekteverschijnselen gehad in het najaar 2011 (geen verhoogd aantal koeien met diarree en koorts).
 • Geen verhoogd aantal verwerpers.
 • Geen afwijkende kalveren.

Het onderzoek

 • Bloedafname (1 serumbuis) van 70 dieren op het bedrijf afgenomen door de eigen dierenarts in de periode juni-juli 2012.
 • Tot augustus 2012 vragen we de veehouder alle verworpen vruchten, alle doodgeboren kalveren,  alle afwijkende kalveren en alle kalveren die vóór de leeftijd van 3 dagen sterven naar de GD te sturen, samen met een bloedmonster van het moederdier.  
 • Bedrijfsbezoek en enquête in de periode juni-juli 2012 afgenomen door een GD-dierenarts.

Gratis inzicht in bedrijfssituatie

Er zijn geen kosten verbonden aan het onderzoek. De veehouder krijgt inzicht in de verspreiding van het schmallenbergvirus op zijn eigen bedrijf. Verder kan de veehouder tot augustus 2012 kosteloos verworpen vruchten, doodgeboren kalveren en kalveren die binnen 3 dagen sterven, laten onderzoeken op de oorzaak van sterfte/verwerpen.

Mocht u een bedrijf weten dat in aanmerking komt voor dit onderzoek, dan kunt u de naam + adres van het betreffende bedrijf mailen naar Gonja Witteveen via g.witteveen@gddeventer.com. Wij zullen dan contact opnemen met de veehouder en aan u terugkoppelen of het bedrijf daadwerkelijk deel gaat nemen aan het onderzoek.

Alvast hartelijk dank voor uw medewerking!

Oude browser

We zien dat u gebruik maakt van een verouderde browser. Niet alle onderdelen van de website zullen daardoor goed functioneren. Download nu de laatste versie van uw browser om veilig te kunnen surfen.

GD maakt gebruik van cookies om onze website te analyseren en de functionaliteit te verbeteren. Meer info vind je in ons cookiebeleid.